Kargoth
|
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 15:23 Anioły i Demony. Pytanie na które nie mogę odpowiedzieć.
|
|
|
Ta jak w opisie, czy anioł MUSI być dobry a demon MUSI być zły? Bóg dał nam jak i stworzeniom duchowym wolną wolę, więc nie sądzę ze Anioł musi być dobry. Jednak że, zastanawiam się nad jednym. Dlaczego Anioł śmierci jest archaniołem, przecież bóg dał jedną zasadę NIE ZABIJAJ. To jest moje pytanie. Dlaczego Anioł który zabija ludzi jest uważany za dobrego a Demon nie ważne co zrobi jest uważany za złego?
PS: Anioł śmierci to Archanioł Gabriel... Czekam na odpowiedzi. |
|
Karol
Moderator
|
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 18:03
|
|
|
Witam,
Angeologia w Kościele E-A raczej jest mało obecna. Temat ten na pewno jest pogłębiony przez Kościół R-K.
Mogę jedynie odpowiedzieć co sam myślę na ten temat. Za demony uważa się, anioły upadłe, które w jawny sposób sprzeciwiły Bogu. Za pewną odpowiedź podaje się 6 rozdział I Mojżeszowej. Tam czytamy, że synowie Boży zaczęli wiązać się z kobietami ludzkimi. Coś na styl Miasto Aniołów. Jest to jednak daleko posunięta moja analogia. Nie mniej jednak nawet Szatan w pewnym okresie należał jeszcze do Bożego kręgu. Strącony na ziemię uzurpował sobie prawo do świata, czego przykładem jest kuszenie Jezusa. Jednak to co różni Aniołów od nas to fakt, że nie mają wątpliwości, że Bóg istnieje, bo przebywają w Jego obecności. Natomiast odrzucenie Boga jest jednoznacznym przeciwstawieniem się Jemu. To tak jak z grzechem przeciw Duchowi Świętemu, który jest śmiertelny. Natomiast Aniołowie są zawsze wykonawcami Bożej woli. Nie czynią nic ponad to co mają dokonać. Pytanie raczej trzeba by było zadać dlaczego Bóg posłał Anioła Śmierci na synów Egipskich. Jednak to jest suwerena decyzja Boga. Wydaje mi się, że jakkolwiek byśmy chcieli rozwiązać dylemat zawsze dojdziemy do pytania dlaczego? i tak jak Hiob będziemy musieli zamilknąć. |
_________________ "Night Fight" |
|